Lavterskeltjenesten bør kunne tilby time til behandling ved første henvendelse til pasienter med seksuell interesse for barn
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Personer som henvender seg til lavterskeltjenesten bør tilbys en time til behandling dersom de ønsker det. Tilbudet om en time for behandling bør avtales allerede ved første henvendelse.
Direkte kontakt med helsetjenestene vurderes å øke sannsynligheten for at målgruppen kommer i behandling. Å kunne tilby time til behandling i direkte dialog med den som henvender seg antas å senke terskelen for å komme i behandling.
Tilbudet om en time for behandling bør skje i første henvendelse og avtales under samtalen. Dette fordrer godt samarbeid mellom lavterskeltjenesten og behandlingstilbudet i klinikken.
Det er ingen krav om henvisning for å delta i behandlingen.
For å tilby en time til behandling forutsettes det at lavterskeltjenesten har oversikt over ledige timer hos helseforetak som har behandlingstilbud til målgruppen.
Barrierer for å søke og motta psykologiske tjenester inkluderer bekymringer om konfidensialitet, frykt for sosiale og juridiske konsekvenser og personlig skam. I tillegg har personene utfordringer med å finne behandlere som har kompetanse om personer med seksuell interesse for barn. Skam og hemmelighold, som skyldes stigma forbundet med seksuell interesse for barn hindrer personen fra å søke profesjonell hjelp. Anslagsvis har 20 prosent prøvd å snakke med noen om sine seksuelle interesser før de ble arrestert (Levenson et al. 2017, Piché et al. 2016).
Som det kommer frem av konseptutredningen vurderes direkte kontakt med helsetjenestene å øke sannsynligheten for at målgruppen kommer i behandling. Å kunne tilby time til behandling i direkte dialog med den som henvender seg vil senke terskelen for å komme behandling.
Levenson, J.S., Gwenda M. Willis, G.M., & Vicencio, C.P. (2017) Obstacles to Help-Seeking for Sexual Offenders: Implications for Prevention of Sexual Abuse, Journal of Child Sexual Abuse, 26:2, 99-120.
Piché, L., Mathesius, J., Lussier, P., & Schweighofer, A. (2016). Preventative services for sexual offenders. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment. https://doi.org/10.1177%2F1079063216630749.
Helsedirektoratet (2020). Lavterskeltjenesten bør kunne tilby time til behandling ved første henvendelse til pasienter med seksuell interesse for barn [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 16. desember 2020, lest 25. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsetilbud-til-personer-som-star-i-fare-for-a-bega-seksuelle-overgrep-mot-barn-det-finnes-hjelp/lavterskeltjeneste/lavterskeltjenesten-b%C3%B8r-kunne-tilby-time-til-behandling-ved-f%C3%B8rste-henvendelse-til-pasienter-med-seksuell-interesse-for-barn