Pasienter med seksuell interesse for barn bør få hjelp til å styrke relasjoner med andre voksne
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Behandlingstilbudet bør vektlegge viktigheten av at pasienter med seksuell interesse for barn bedrer sine relasjoner med andre voksne.
Mål for en slik behandling kan være:
Styrke forståelsen i hva som skaper gode og sunne forhold og utforske forskjellige typer intimitet
Styrke evnen til å oppleve og uttrykke empati med andre
Styrke generelle mellommenneskelige ferdigheter som konfliktløsning og direkte kommunikasjon
Dette rådet er basert på behandlingsopplegget til «Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future». For mer informasjon om konkrete behandlingsteknikker og intervensjonsmetoder, se «Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future - Clinician's guide».
Pasienter med seksuell interesse for barn har ofte vansker med, eller er utrygge, i sosiale relasjoner med andre voksne. Behandlingen bør derfor ha som mål å styrke pasientens interesse og ferdigheter knyttet til sosial og seksuell kontakt med voksne. Behandlingen bør tilrettelegge for at pasienten kan lære å gjenkjenne og endre holdninger som hemmer kontakt med voksne og som derfor fremmer seksuell kontakt med barn. (Marshall et al. 2011)
CBT-basert psykoedukasjon kan benyttes, eksempler på temaer kan være:
voksne relasjoner og intimitetsferdigheter
hemmelighold og isolasjon
Behandling av pasienter med seksuell interesse for barn bør vektlegge beskyttende faktorer i like så stor grad som risikofaktorer. Sosial støtte og nettverk er en beskyttende faktor. Noen ganger kan problemer i nære relasjoner medføre økt risiko for internettrelaterte eller fysiske seksuelle overgrep. Bedring av mellommenneskelig kompetanse og fungering vil både ha en generell positiv betydning og i tillegg øke kvaliteten i pasientens relasjoner. Dette har en verdi i seg selv og for å forebygge nedsatt psykisk helse. (Marshall et al. 2011)
I tillegg vil begrenset sosial kontakt med voksne kunne senke terskelen for seksuell kontakt med barn. Gode relasjoner med andre voksne er også godt for utvikling og vedlikeholdelse av empati, samt kunne være korrigerende for overgrepsunderstøttende holdninger.
Christofferson, S., Willis, G., Cording, J., Waitoka, W. (2020). Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future. A Sexual Abuse Prevention Project.
Marshall, W. L., Marshall, L. E., Serran, G. A., & O´Brien, M. D. (2011). Rehabilitating sexual offenders: A strength-based approach. Washington, DC: American Psychological Association..
Helsedirektoratet (2020). Pasienter med seksuell interesse for barn bør få hjelp til å styrke relasjoner med andre voksne [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 16. desember 2020, lest 27. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsetilbud-til-personer-som-star-i-fare-for-a-bega-seksuelle-overgrep-mot-barn-det-finnes-hjelp/behandling-av-pasienter/differensiert-psykologisk-behandling/pasienter-med-seksuell-interesse-for-barn-bor-fa-hjelp-til-a-styrke-relasjoner-med-andre-voksne