Personer med demens har samme behov for og utbytte av fysisk aktivitet som andre. Motivasjonen til å være aktiv ligger ofte i de kjente, vante og ønskede aktivitetene. Det er nødvendig å tilpasse aktiviteter til individets interesser for at de skal oppleves som meningsfulle (Townsend, 2002).
Kommunen skal etablere rutiner som søker å sikre at brukere av pleie- og omsorgstjenester får tilfredsstilt grunnleggende behov, herunder fysisk aktivitet, jf forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene § 3, helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3 og forskrift om en verdig eldreomsorg (verdighetsgarantien) (lovdata.no).
Fysisk aktivitet virker inn på hjernens struktur og funksjon (Erickson et al., 2012). Fysisk aktivitet og trening kan redusere risiko for kognitiv svikt og demens, og utsette utviklingen av demens, og kunne bidra til å motvirke og stabilisere funksjonsreduksjon ved etablert demens (De la Rosa et al., 2020; Livingston et al., 2020).
Utholdenhets- og styrketrening og kombinerte fysiske aktiviteter, som aerob trening, styrketrening og balansetrening, har positiv effekt på kognitiv funksjon og kan sammen med kognitiv trening forbedre hukommelsen og eksekutive funksjoner (planlegging og organisasjon) (Chen et al., 2020; Forbes et al., 2015; Karssemeijer et al., 2017) og ha positiv effekt på ADL-funksjon hos eldre med mild kognitiv svikt (Borges-Machado et al., 2021).
Fysisk aktivitet og trening kan ha positiv effekt på nevropsykiatriske symptomer ved demens, og blant annet redusere depressive symptomer, uro og rastløshet, samt gi bedre nattesøvn (Law et al., 2020). Et vanlig symptom ved demens er apati og å miste evnen til å ta initiativ til fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet og trening har vist seg å kunne minske apati (Telenius et al., 2015). Med motivasjon og tilrettelegging, kan personer med demens opprettholde aktivitetsnivå, delta på regelmessig trening og gjennomføre rehabilitering etter akutte hendelser (Seitz et al., 2016; Sondell et al., 2018).
Nedsatt balanse med økt risiko for fall, er vanlig ved demens. Regelmessig fysisk aktivitet og trening kan bedre evnen til å utføre daglige aktiviteter hos eldre med demens (Borges-Machado et al., 2021; Yeh et al., 2021). Målrettet trening med vekt på balanse, styrke og kondisjon, kan redusere falltendens og bedre eller opprettholde fysisk funksjon (Cezar et al., 2021; Lam et al., 2018). Beboere på sykehjem med demens kan ha god effekt av styrke- og balansetrening (Telenius et al., 2015).
Oppgavespesifikk trening kan ha god effekt på gange og være lettere å overføre til daglige aktiviteter (Brach et al., 2013).
Personer med demens mister ofte sitt andrespråk (Hansen Blix, 2021; Hveem, 2022). Informasjonen skal være tilpasset mottakeren. Helsepersonell skal så langt som mulig sikre seg at mottakeren har forstått innholdet og betydningen av informasjonen (jf. Pasient og brukerrettighetsloven § 3-5), og ved behov benytte tolk (Tolkeloven § 6). De som ønsker å bruke samisk har rett til å få informasjon på samisk (Lovdata, 1987, 1999, 2021).