Det finnes flere aktuelle samarbeidspartnere og kompetansemiljøer som kan brukes som ressurser både i det generelle rusmiddelforebyggende arbeidet, og i konkrete individsaker.
- Akan kompetansesenter bistår arbeidsplasser med å etablere gode systemer for å hindre og tidlig gripe fatt i risikofylt bruk av rusmidler, medikamenter og spill. I tillegg har de utviklet tiltak som innebærer at de som har behov tilbys hjelp så tidlig som mulig. Kompetansesenteret tilbyr også kurs, veiledning og forebyggende verktøy tilpasset arbeidslivet. Akan kompetansesenters rådgivere kan nås på veiledningstelefonen: 22 40 28 00
- Bedriftshelsetjenesten (BHT) er bedriftens medisinskfaglige rådgiver. For flere offentlige virksomheter er det lovpålagt å være tilknyttet godkjent BHT. BHT kan være ressurser både innen det rusmiddelforebyggende arbeidet for hele arbeidsmiljøet, og i individsaker. Virksomheter uten bedriftshelsetjeneste må avklare fra sak til sak om det er behov for støtte fra BHT. I Sverige er det utviklet egne retningslinjer for håndtering av alkoholproblemer på arbeidsplassen for bedriftshelsetjenester, som kan være nyttig å se på i det rusmiddelforebyggende arbeidet.
- NAV Arbeidslivssenter finnes i alle fylker og tilbyr kurs, veiledning og egne kontaktpersoner (IA-rådgivere) som bistår i oppfølgingen av IA-arbeidet for bedrifter som har undertegnet IA-avtalen. Arbeidslivssentrene har utviklet egne kurs om rus og spill i arbeidslivet som en del av kurspakken til Sees i morgen.
- Arbeidstilsynet
- Helsetilsynet
- Fastlegen
- Fylkesmannens helseavdeling
- De regionale kompetansesenterne for rusfeltet, Korusene, har kompetanse på forebygging og drifter Arbeidsliv- og rusnettverk (ALOR) i samarbeid med Akan Kompetansesenter.
- Rustelefonen tilbyr veiledning knyttet til rusmidler og problembruk