Basert på en individuell vurdering, kan helsepersonell spørre personer over 65 år om fall minst en gang i året
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Helsepersonell kan i kontakt med personer over 65 år spørre om fall minst en gang i året. Benytt relevante situasjoner og eksisterende arenaer.
Still spørsmålet «Har du falt i løpet av det siste året?»
For å få et mer utdypende og presist svar kan helsepersonell alternativt stille nøkkelspørsmålene:
Har du falt i løpet av det siste året?
Føler du deg ustø når du står eller går?
Er du bekymret for å falle?
For personer med betydelig kognitiv svekkelse bør pårørende bli spurt om vedkommende har falt det siste året.
Eksempler på situasjoner og arenaer hvor det er aktuelt å spørre om fall:
ved konsultasjoner med et forebyggende perspektiv hos fastlege, som årskontroller med legemiddelgjennomgang og årskontroll for kroniske lidelser, samt konsultasjoner hvor pasienter presenterer tilstander med økt risiko for fall som balanseproblemer og sansesvekkelse
ved henvendelser til kommunale tjenestekontor, som når eldre søker om trygghetsalarm og/eller aktuelle hjelpemidler
ved oppstart av kommunale helse- og omsorgstjenester i hjemmet, og deretter regelmessig og minst en gang i året
ved konsultasjoner og innleggelser i spesialisthelsetjenesten
ved konsultasjoner hos privatpraktiserende fysioterapeuter
ved konsultasjoner på legevakt
Det kan også stilles spørsmål om hvordan de oppfatter egen helse, om de har endret aktivitetsnivå, om det er situasjoner hvor de tar forholdsregler eller om de opplever svimmelhet og bevissthetstap.
Alder er en av de viktigste risikofaktorene for fall og forskningsbasert kunnskap peker på økt risiko hos personer over 65 år. Det anslås at en av tre personer over 65 år vil oppleve å falle minst en gang i året, økende til en av to blant de over 80 år. Hensikten med å spørre om fall og bekymring for å falle allerede fra 65 år, er å kunne sette i gang med fallforebyggende tiltak mens personen har kapasitet til å gjøre endringer i eget liv.
Selv om dagens eldre i Norge generelt er friskere og sprekere enn tidligere generasjoner, vil økningen i antall eldre føre til økt behov for helse- og omsorgstjenester. Å jobbe helsefremmende og forebyggende kan bidra til å redusere presset på tjenestene.
Tidligere fall er en indikator for økt risiko for nye fall (Ambrose et al., 2013). Det er viktig å systematisk spørre om fall fordi både helsepersonell og eldre selv ofte kan anse fall som en uunngåelig eller «normal» del av aldringen, jf. van Rhyn & Barwick (2019).
Å spørre om fall krever lite tid, utstyr eller trening. Det kan imidlertid være vanskelig å huske når en har opplevd å falle. Det anbefales derfor å spørre eldre om de har falt i løpet av det siste året. Det er nødvendig å være oppmerksom på en høy forekomst av falske negative svar. Verktøy som vurderer mer enn en risikofaktor, slik som nøkkelspørsmålene, gir et mer presist svar. Helsepersonells kliniske vurdering er av betydning fordi den gjør det mulig å identifisere personer med fallrisiko, selv for de uten fallhistorie.
Rådet om bruk av relevante situasjoner og eksisterende arenaer for å spørre om fall gis for å tilpasse rådet til hensiktsmessig bruk av ressurser.
Rådet bygger på World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative (Montero-Odasso et al., 2022). Denne retningslinjen angir at kvaliteten på forskningsgrunnlaget om at helsepersonell rutinemessig bør spørre eldre om fall, er høy. Å utvide spørsmålene til også å omfatte spørsmål om svimmelhet, ustøhet og bekymringer for å falle, er erfaringsbasert.
Ambrose, A. F.,
Paul, G.,
& Hausdorff, J. M.
(2013).Risk factors for falls among older adults: a review of the literature.Maturitas,75(1), 51-61.
Montero-Odasso, M.,
van der Velde, N.,
Martin, F. C.,
Petrovic, M.,
Tan, M. P.,
Ryg, J.,
Aguilar-Navarro, S.,
Alexander, N. B.,
... Blain, H.
(2022).World guidelines for falls prevention and management for older adults: a global initiative.Age and ageing,51(9), afac205.
van Rhyn, B.,
& Barwick, A.
(2019).Health practitioners’ perceptions of falls and fall prevention in older people: a Metasynthesis.Qualitative Health Research,29(1), 69-79.
Helsedirektoratet (2024). Basert på en individuell vurdering, kan helsepersonell spørre personer over 65 år om fall minst en gang i året [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 16. januar 2024, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fallforebygging-hos-eldre/identifisering-av-risiko-for-fall-hjemmeboende-eldre/basert-pa-en-individuell-vurdering-kan-helsepersonell-sporre-personer-over-65-ar-om-fall-minst-en-gang-i-aret