Saltredusert kost er aktuelt ved nyresykdom, høyt blodtrykk, hjertesvikt eller ødemer. En saltredusert kost gir 5 gram salt per dag. Et gjennomsnittlig norsk kosthold inneholder 10 gram salt per dag. Friske voksne anbefales et inntak under 6 gram salt per dag.
Saltredusert kost
Vanlige saltkilder
Salt tilsettes i hel- og halvfabrikata for smakens skyld og som konserveringsmiddel. Derfor er det en fordel å benytte så lite bearbeidede produkter som mulig når saltinntaket skal reduseres. De største saltkildene i kostholdet er kjøtt, kjøttprodukter og brødprodukter. Salting av maten ved bordet bidrar med 10-15 prosent. Andre kilder til salt er spisefett, fiskeprodukter, ost, kaker og snacks.
Som krydder bør ferdige krydderblandinger unngås. Bruk av friske eller tørkede urter, rene krydder, sitron, hvitløk, pepper eller balsamico kan redusere behovet for salt i maten.
Typisk salt mat som spekemat, røkt kjøtt eller fisk, saus og supper fra pose, fast food, hermetikk og snacks som salte nøtter og potetchips bør begrenses. Sammenlign saltinnholdet i tilsvarende matvarer og velg produktet med minst salt.
Ulike betegnelser på salt
Salt kan ha ulike betegnelser på innholdsfortegnelsen, som natriumklorid, NaCl, sodium, MSG (monosodiumglutamat), koksalt, havsalt, urtesalt etc. Salterstatninger som inneholder kalium anbefales ikke til personer med kronisk nyresykdom.
Tilvenning til mindre salt smak
Salt gir mye smak og det kan være krevende å redusere bruken. Maten vil smake mindre i begynnelsen, men etter en stund vil smaksløkene tilvenne seg de nye smakene på maten. Dette kan ta fra dager til flere uker.
Mer informasjon:
- Kosthåndboken, Helsedirektoratet
- Helsenorge: Kostråd om salt
Siste faglige endring: 22. desember 2016 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Saltredusert kost [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 22. desember 2016, lest 28. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/ernaering-kosthold-og-maltider-i-helse-og-omsorgstjenesten/spesialkost-i-institusjoner/saltredusert-kost