Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Praktisk bruk av pasientens legemiddelliste i utprøving

Praktiske råd om bruk av pasientens legemiddelliste i utprøving, med oversikt over oppgaver for helsepersonell i ulike virksomheter. Dette kan være grunnlag for virksomhetens lokale tilpasninger i arbeidsflyt, rutiner og opplæringstiltak.

Rådene er basert på erfaringer fra begrenset utprøving i Bergen, og forutsetter at virksomheten har en journalløsning med PLL-funksjonalitet. Oversikten er ikke uttømmende. Rådene vil oppdateres basert på erfaringer fra videre utprøving.

Ansvarsforhold i utprøving

Anbefalingene legger til grunn at deltagerne i utprøving opptrer som om endringene i reseptformidlerforskriften er trådt i kraft. Dette innebærer at lege oppdaterer PLL ved endringer i legemiddelbehandlingen, med mindre pasienten motsetter seg at PLL er tilgjengelig for legen. 

PLL endrer ikke ansvarsforhold for legemiddelbehandling i helse- og omsorgstjenesten, men gir helsepersonell et bedre verktøy til både å ta dette ansvaret og samhandle om pasientens legemiddelbehandling. Alle som er involvert i pasientens legemiddelbehandling har et ansvar for å sikre riktig kvalitet i behandlingen.

Fastlege

Vanligvis er det fastlegen som oppretter pasientens første PLL. Fastlegen oppdaterer PLL ved endringer i legemiddelbehandlingen, dette gjelder også ved e-konsultasjon.

Hjemmetjenesten

Sykepleier/vernepleier får en oversikt over pasientens legemiddelliste når journalløsningen er tilrettelagt for PLL.

Hvis det oppdages feil eller mangler i PLL, kontaktes fastlege eller annen behandlende lege. Legen sender oppdatert PLL.

Sykehus

Sykehuspersonell får oversikt over pasientens legemiddelliste når journalløsningen er tilrettelagt for PLL. Lokal legemiddelmodul henter og sender opplysninger til/fra reseptformidleren og kjernejournal ved innleggelse og utskrivning.

Ved innleggelse bør det gjøres en legemiddelsamstemming. Listen over pasientens legemidler i bruk godkjennes av lege.  Den oppdaterte legemiddellisten videreføres til andre systemer i sykehuset, som elektronisk kurve. Dersom rekvirentene har brukt strukturert dosering, vil overføringen gå sømløst uten manuell bearbeiding.

PLL oppdateres ikke under sykehusoppholdet. Det gjelder også ved flytting mellom avdelinger i samme sykehus, med mindre sykehuset har egne rutiner for dette.

En pasient på permisjon er fortsatt innlagt ved sykehuset. Lege vurderer i hvert enkelt tilfelle om oppdatert PLL bør sendes. Hvis pasienten trenger helsehjelp som ikke utføres av ansvarlig sykehusavdeling, bør legen/ helsevirksomheten kontakte sykehusavdelingen hvor pasienten er innlagt.

Ved utskriving sender lege oppdatert PLL sammen nye og/eller tilbakekalte resepter.

På poliklinikk og ved e-konsultasjon oppdateres PLL sammen med ny og/eller tilbakekalte resepter.

På sykepleierdrevet poliklinikk skal lege dokumentere endringer i legemiddelbehandlingen i PLL. Dette gjelder også legemidler med lang virketid der det vanligvis ikke foreligger resept. Gjentatte infusjoner legges også inn i PLL som fast behandling uten resept og oppdateres med dato for siste administrering.

Sykehuslege kan vurdere å opprette PLL på pasienter som ikke har dette. Det gjelder spesielt når sykehuslege er hovedbehandler, som for pasienter med kreftsykdommer, nyresykdommer, eller lignende. Dette bør gjøres i samråd med fastlege.

Les mer om første gangs opprettelse av PLL

Sykehjem

Legemiddelsamstemming bør gjøres så snart som mulig etter innkomst. Listen over legemidler pasienten bruker godkjennes av legen, som sender PLL til reseptformidleren.

  • Langtidsopphold: sykehjemslegen tilbakekaller pasientens resepter ved innleggelse siden legemidler gis på sykehjemmet og det ikke lenger skal hentes ut legemidler på apotek.
  • Korttidsopphold: ansvarlig lege tar stilling til om reseptene bør tilbakekalles.

Ved endringer i legemiddelbehandlingen sender sykehjemslegen oppdatert PLL til reseptformidleren. Da er denne tilgjengelig, for eksempel ved en akutt innleggelse på sykehus.

Behov for legemiddelsamstemming bør vurderes hvis beboer/pasient har vært behandlet annet sted i helsetjenesten, for eksempel etter behandling hos legevakt eller etter sykehusinnleggelse.

Ved utskriving oppdaterer lege listen over legemidler pasienten skal bruke etter utskrivningen og sender oppdatert PLL med eventuelt tilhørende resepter. 

Legevakt/øyeblikkelig hjelp-døgntilbud/andre leger

Når pasienten har PLL, sender legen oppdatert PLL med eventuelle nødvendige tilhørende resepter.

Når pasienten ikke har PLL, sender legen nødvendige resepter. Dette er spesielt viktig etter henvendelser fra for eksempel hjemmesykepleien, hvor legevaktlegen endrer pasientens legemiddelbehandling. 

Tannleger, helsesykepleier og jordmor

Tannleger, helsesykepleiere og jordmødre kan opprette e-resepter på legemidler innenfor tildelt rekvisisjonsrett. De har ansvar for å sørge for at endringer ikke kommer i konflikt med pasientens øvrige pågående legemiddelbehandling. De kan ikke endre informasjon i eller oppdatere PLL.

Bruk flere kilder

PLL innføres gradvis hos aktørene i utprøvingsområdene. Det er fortsatt viktig at helsepersonell innhenter informasjon om pasientens legemiddelbruk fra flere kilder. Pasienten involveres når det er mulig.

Les om ulike kilder til legemiddelbruk og gjennomføring av legemiddelsamstemming

Kilder til legemiddelinformasjon er reseptformidleren, kjernejournal, henvisninger, epikriser, PLO-melding, pasient og pårørende. Illustrasjon.
Kilder til legemiddelinformasjon. Illustrasjon: Dragana Njegic, Helsedirektoratet

Samarbeid med nasjonal klinisk arbeidsgruppe

Anbefalingene er laget for å støtte virksomheter og helsepersonell som deltar i utprøving og bygger på drøftinger i en tverrfaglig klinisk arbeidsgruppe. Formålet er å beskrive helhetlig arbeidsflyt og informasjonsflyt mellom aktørene i kjeden.

Pasientens legemiddelliste er under utprøving, og anbefalingene vil oppdateres basert på videre erfaringer.

På sikt vil det bli behov for å etablere nasjonale faglige råd for pasientens legemiddelliste og oppdatere andre nasjonale faglige råd og retningslinjer.

Først publisert: 26.02.2025 Siste faglige endring: 26.02.2025 Se tidligere versjoner