Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Plan for utprøving av pasientens legemiddelliste

Kommuner og sykehus har ansvar for utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste (PLL). I 2024–25 er det utprøving i helseregion vest og helseregion nord.

Konkretisering av planer for utprøving i andre helsefellesskap avventes til høsten 2025 for å høste erfaringer fra vest og nord. I første omgang tas PLL i bruk av fastlege, sykehus, kommunale helse- og omsorgstjenester, legevakt og avtalespesialister.

Status for utprøving og innføring

I 2024–2025 er det helseregion vest og helseregion nord som er prioriterte områder for utprøving av PLL. I fem helsefellesskap har kommuner og sykehus sammen etablert prosjekter som har ansvar for utprøving og innføring av PLL.

  • Vest: En begrenset utprøving er gjennomført i Bergen kommune i samarbeid med Helse Vest frem til mars 2024. Nå pågår videre utprøving i helsefellesskapet bergensområdet, som til sammen dekker 18 kommuner og alle sykehus i Helse Bergen.
    Les mer om erfaringene fra utprøvingen i Bergen
  • Nord: Prosjektene i de fire helsefellesskapene i Nord-Norge samarbeider om forberedelser til og utprøving av PLL sammen med Helse Nord. Prosjektene dekker ca. 80 kommuner.
    Les mer om PLL i Nord (helse-nord.no)
Overordnet plan for utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste (PLL) 2023–2029. Illustrasjon.
Overordnet plan for utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste (PLL). Illustrasjon: Dragana Njegic, Helsedirektoratet

Les mer om forberedende aktiviteter til pasientens legemiddelliste

Se nøkkeltall og statistikk knyttet til bruk av e-resept, kjernejournal, SFM, PLL og elektronisk multidose (Norsk helsenett)

Samarbeid mellom fastleger, kommuner og sykehus

Innføring av pasientens legemiddelliste skjer koordinert i et samarbeid mellom kommuner og sykehus. I utprøvingen jobbes det stegvis og arbeidsprosesser og konsekvenser for samhandlingskjeden vurderes løpende. Gjennom en slik tilnærming, reduseres risiko og kompleksitet, og læring og erfaringer bidrar til forbedringer. Fastlegene bør starte, da de som hovedregel oppretter pasientens første legemiddelliste. For å oppnå gevinster raskt bør avtalespesialister og sykehus i samme område følge på, og etter hvert også kommunale helse- og omsorgstjenester.

Innføringsområdene defineres rundt helsefelleskapene og omfatter sykehus, kommunale helse- og omsorgstjenester, fastleger, avtalespesialister og apotek. Det er kommuner og sykehus som har ansvar for utprøvingen i området, med støtte fra Helsedirektoratet, Norsk helsenett og KS. De har ansvar for å utarbeide felles planer som dekker nødvendige forberedelser og tiltak for å lette innføringen.

Et begrenset antall virksomheter bør starte utprøvingen i hvert område for å sjekke at funksjonalitet i tekniske løsninger, arbeidsprosesser og samhandling mellom aktørene fungerer hensiktsmessig. Det anbefales å opprette en gruppe klinikere fra de ulike type virksomhetene, som følger med på hvordan samhandlingen fungerer. Dette bidrar til å avdekke feil og identifisere uforutsette problemer raskt, slik at man kan justere før videre innføring, og dermed redusere risiko.

Kommunenes og de regionale helseforetakenes ansvar

Kommunene har ansvar for innføring av pasientens legemiddelliste i egne helse- og omsorgstjenester, inklusive private fastleger. Det anbefales at kommuner i helsefellesskapet etablerer et prosjekt som rekrutterer utvalgte fastleger til å være ambassadører og bistå kommunen med forankring, informasjon og opplæring til øvrige fastleger i helsefellesskapsområdet.

De regionale helseforetakene har ansvar for spesialisthelsetjenesten, inklusive institusjoner og spesialister de har avtale med. Et samarbeid med kommunen og fastlegeambassadører er hensiktsmessig for opplæring og informasjon til avtalespesialister, som har lignende arbeidsprosesser og journalløsninger som fastlegene.

Helsedirektoratets ansvar

Helsedirektoratet har ansvar for konsept og rammebetingelser for pasientens legemiddelliste. Dette omfatter:

  • sørge for at helsefaglig behov er styrende for utvikling av PLL

  • samle og dele erfaringer på tvers av helseregionene

  • støtte prosjektene kommuner etablerer i helsefellesskapene

  • tilrettelegge rammer, som tilskudds- og kompensasjonsordninger 

  • nytte- og kostnadsvurderinger

Helsedirektoratet etablerte i 2024 et «Samhandlingsråd for digitalisering på legemiddelområdet» og er sekretariat for dette. Formålet med rådet er å skape felles retning, drøfte strategiske problemstillinger, rammer og virkemidler samt å koordinere og dele erfaringer mellom aktørene. Pasientens legemiddelliste er et viktig tema. Rådet består av representanter fra kommuner, KS, regionale sykehus, samt bruker- og interesseorganisasjoner.

Norsk helsenetts ansvar

Norsk helsenett SF er nasjonal tjenesteleverandør og ansvarlig for infrastruktur for samhandling i helse- og omsorgssektoren. Norsk helsenett SF etablerer funksjonalitet for PLL i e-reseptkjeden og er ansvarlig for drift og forvaltning av sentral forskrivningsmodul (SFM). Dette omfatter å:

  • videreutvikle SFM

  • godkjenne leverandører for utprøving og innføring av SFM

  • være en pådriver for utprøving og innføring av SFM

  • være en pådriver for at fastleger, multidoseansvarlig apotek og hjemmesykepleie tar i bruk elektronisk multidose

Først publisert: 27.01.2025 Siste faglige endring: 26.02.2025 Se tidligere versjoner