Erfaringer fra begrenset utprøving i Bergen
Frem til april 2024 gjennomførte Bergen kommune og Helse Bergen en begrenset utprøving av pasientens legemiddelliste. Her er erfaringer hentet fra evalueringen.
Aktørene mener at pasientens legemiddelliste (PLL) vil øke pasientsikkerheten og redusere tid helsepersonell bruker på å hente inn pasientens legemiddelinformasjon.
Den begrensede utprøvingen ble organisert som et nasjonalt prosjekt fra juni 2020 til april 2024. Planen var samtidig oppstart for både fastlege, sykehus, hjemmesykepleie, sykehjem og legevakt innenfor en og en bydel, slik at alle leger kunne bidra med oppdatering av PLL. Forsinkelser i teknisk utvikling i virksomhetenes journalløsninger førte til gradvis opptrapping og dermed lavere grad av samtidighet.
Fastleger startet med å opprette og oppdatere PLL høsten 2021. De første avtalespesialistene fikk støtte for PLL i sine systemer i januar 2022, og begynte da å oppdatere PLL som var opprettet av fastleger. Fra mars 2023 deltok sykehusleger ved Haraldsplass diakonale sykehus og mottaksklinikken ved Haukeland universitetssjukehus. I de siste månedene av prosjektet ble et begrenset omfang på korttidsavdelinger i sykehjem med i utprøvingen. Om lag 90 prosent av fastlegene i Bergen kommune benytter i dag PLL.
Prosjektet har gitt verdifull læring til videre utvikling, samhandling og organisatorisk tilrettelegging.
- Sikre teknisk støtte: Mangelfull teknisk støtte har preget utprøvingen, som påvirket både opplevelse og motivasjon hos helsepersonell. Fastleger hadde generelt mer positive erfaringer, mens sykehusleger rapporterte om lavere brukervennlighet og et komplekst brukergrensesnitt. Over 70 prosent av respondentene fra Haukeland universitetssykehus opplevde positive effekter, blant annet redusert tidsbruk for å få oversikt over pasientens legemiddelbruk.
- Testing av tekniske løsninger er utfordrende og tidkrevende, da mange systemer påvirker hverandre. Tett kontakt mellom utviklere og kliniske superbrukere er viktig for å ivareta brukerbehovene.
- Forankring og eierskap hos alle beslutningstakere i virksomhetene i området er essensielt. En felles organisering for utprøving og innføring er nødvendig for å bidra til mest mulig koordinert innføring mellom aktørene. Frikjøp av personell har sikret viktige ressurser i prosjektet.
- Tilstrekkelig tid til opplæring av helsepersonell til rett tid. Opplæring bør gjennomføres tett opp til oppstart og bør ha en praktisk tilnærming. Sentrale læringsmål er forståelse for samhandling om pasientens legemiddelliste og riktig bruk av e-resept, i tillegg til bruk av teknisk løsning i praksis.
- God kvalitet i legemiddellisten og riktig bruk av e-resept i forkant av innføring av PLL er gunstig for å få kvalitet når PLL opprettes.
- Synliggjøring av gevinster er motiverende for deltakerne.
- Samarbeid med dedikerte kliniske ressurser på tvers av aktørene har vært svært verdifullt. Deltakere fra alle type virksomheter i utprøvingen har drøftet arbeidsflyt og helsefaglige problemstillinger for å sikre smidig innføring og felles forståelse for status og utfordringer.
- Samhandling om pasientens legemiddelinformasjon krever forståelse for arbeidsdeling og hvordan det den enkelte gjør påvirker andre i samhandlingskjeden. Arbeidsprosessene endres når PLL tas i bruk. Utprøving er avgjørende for å teste og verifisere hvordan endringene best gjennomføres og hva som vil være suksessfaktorer i nasjonal innføring.
Utprøvingsprosjektet var et samarbeid mellom Helse Vest, Bergen kommune, Norsk helsenett og Direktoratet for e-helse (nå Helsedirektoratet). Utprøving av PLL fortsetter i helsefellesskapet i bergensområdet.
Rapport fra den begrensede utprøvingen av pasientens legemiddelliste i Bergen (PDF)
Forskning på pasientens legemiddelliste
Nasjonalt senter for e-helseforskning forsker på utvikling og gjennomføring av pasientens legemiddelliste.
Relevante forskningsartikler:
- Manskow US, Kristiansen TT. Challenges Faced by Health Professionals in Obtaining Correct Medication Information in the Absence of a Shared Digital Medication List. Pharmacy, 2021.
- Hammar T, Bergmo TS, Bülow C, et al. Nationally Shared Medication Lists – Describing Systems in the Nordic Countries. Studies in Health Technology and Informatics, 2023.
- Jøsendal AV, Bergmo TS, Granas AG. Implementation of a Shared Medication List in Primary Care – A Controlled Pre-Post Study of Medication Discrepancies. BMC Health Services Research, 2021.
Relevante webinarer
- Nasjonalt senter for e-helseforskning sin webinarserie om digital legemiddelhåndtering har flere webinarer om pasientens legemiddelliste (ehealthresearch.no)
- Norsk helsenett sin webinarserie for helsevirksomheter, hvor du blant annet finner webinar om Sentral forskrivningsmodul sin rolle for å sikre trygg legemiddelhåndtering (nhn.no)
- KS har jevnlige webinarer om e-helse (ks.no)