Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Pasientens prøvesvar, Helse Midt-Norge

Pasientens prøvesvar skal løse behovet for å dele prøvesvar på tvers, uavhengig av hvem som har bestilt undersøkelsen og hvor undersøkelsen er utført.

Nøkkelinformasjon

Eier

Helse Midt-Norge RHF

Risiko

Middels

Kontaktperson

Stine Slørdal

Segment

Digital samhandling

Pasientens prøvesvar skal tilgjengeliggjøre prøvesvar på tvers av behandlingsnivå, uavhengig av hvem som har bestilt undersøkelsen og hvor den er utført. Innbyggere vil få tilgang til alle sine prøvesvar i Helsenorge, og kan ta et større eierskap til egen helse og hvem som skal få tilgang til prøvesvarene. Helsepersonell som behandler pasienten, kan slippe å etterlyse informasjon hos andre kilder, noe som kan bidra til raskere diagnostisering og bedre kvalitet i helsetjenestene.
Pasientens prøvesvar er en del av satsningen Digital samhandling.
Helse Midt-Norge sin rolle/ansvar

-levere oppdaterte planer for utprøving og innføring av tiltaket.

- samordne prioritering av nødvendig funksjonalitet for tilgangsbegrensning som er tilstrekkelig for sikker deling av prøvesvar.

- bidra til en omforent plan og beskrivelse av Pasientens prøvesvar som inkluderer ende-til-ende løsning

- prioritere arbeidet i egne foretak for å bidra til at utprøving med formål helsehjelp starter så fort det er forsvarlig og mulig.

I Midt-Norge er det innført funksjonalitet tilsvarende Pasientens prøvesvar og rekvisisjonshotell hos 140 legekontor. Fastlegekontorene har tatt i bruk nettløsningen HP Link som gir fastlegene mulighet til å rekvirere prøver elektronisk til sykehuslaboratoriene i Midt-Norge gjennom Helseplattformen. Legekontor kan også bruke HP Link til å få lesetilgang til prøvesvarhistorikk (laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk) i Helse Midt-Norges sykehusjournaler. Legekontoret kan legge inn laboratoriebestillinger ved eget laboratorium eller ved sykehuset, og sykehuset kan legge inn prøver som de ønsker at legekontoret skal ta. Når prøvene er tatt, får legene raskt tilgang på resultatene. Og siden det ligger prøvesvar helt tilbake til 1990-tallet, kan legen se resultater over tid. Legekontor som har tatt i bruk HP Link kan også dele prøvesvar med sine pasienter via innbyggerportalen HelsaMi.

Status

Noen utfordringer

Siden desember 2023 har St. Olavs hospital sendt inn kopisvar til Pasientens prøvesvar manuelt. I mai 2024 ble integrasjon for automatisk utlevering av laboratoriesvar satt i produksjon, denne ble stoppet i juni 2024 pga feil.

HMN har nå dispensasjon for taushetsplikten for alle tre HF. Pr desember 2024 pågår planlegging av forsendelse av prøvesvar for utvalgte PID(PatientIdentification) for formål kvalitetssikring.
HMN besluttet i desember i 2024 etablering av PPS som et formelt, regionalt prosjekt. Dette medfører oppstart planleggingsfase initieres januar 2025. Prosjektet vil koordineres opp mot det nasjonale prosjektet.

Risiko

Middels

Det er noe usikkerhet knyttet til ressurstilgang til aktiviteten som er planlagt i 2025.

Leveranser

Prosjektet er ferdig med 0 av 4 leveranser.

  • Innføring av løsning og opplæring av ansatte

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Ikke planlagt oppstart

  • Løsningsdesign med tilhørende leveranser

    Ferdigstilt og levert: Nei

    PPS treffer Midt sin prøvesvarproduksjon i én integrert løsning ca 70% av prøvesvarproduksjon er i en og samme basen. Uavhengig av ekstern eller intern rekvirent og av hvilket system det henvises til Rekvisisjonsløsning/LIMS/RIS/EPJ

  • Arkitekturskisse

    Ferdigstilt og levert: Nei

    |

    Leveransedato: 31.01.2025

    Det jobbes med utarbeidelsen av en omforent arkitekturskisse , denne er avhengig av et tydelig beskrevet endelig målbilde i det nasjonale prosjektet. Uten dette målbildet er det ikke mulig å ferdigstille bestilling til leverandør

  • ROS/DPIA

    Ferdigstilt og levert: Nei

    |

    Leveransedato: 31.12.2025

    Prosjektet vil også initiere en utvidelse av tidligere gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) og personvernkonsekvensvurderinger (DPIA) for utprøving med formål kvalitetssikring, til også å gjelde formål helsehjelp. Arbeidet med ROS og DPIA planlegges som intensive sprinter i 2025

Avhengigheter

Tiltaket har følgende avhengigheter.
Hva trenger tiltaket levert Hvilken aktør er tiltaket avhengig av? Hva skal det brukes til? Frist Kritikalitet Status
Tydelig beskrivelse av endelig målbilde for PPS Norsk helsenett og Helsedirektoratet Underlag for arkitekturskisse, løsningsdesign og bestilling til leverandør 31.12.2024 Høy Rød