Pasientens legemiddelliste, Helsedirektoratet
Helse- og omsorgssektoren samarbeider om satsningen på pasientens legemiddelliste (PLL), som gir informasjon om legemiddelbehandling som er rekvirert eller ordinert fra alle deler av helse- og omsorgstjenesten.
Nøkkelinformasjon
Status
Under kontrollEier
Helsedirektoratet
Risiko
MiddelsKontaktperson
Trine Lind
Segment
Digital samhandling
Status
- Task force nedsatt av Helse Nord RHF med deltakelse fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og NHN og NHN har lykkes med oppfølging og avklaringer som har gitt resultat i redusert hyppighet i møtefrekvens.
- Bergen kommune/DigiVestland-prosjektet har hatt oppstartsmøte. Opplæring av fastleger i Askøy og Alver er under planlegging. Helse Bergen fortsetter bredding på Haukeland.
- SFM Fullversjon til fastlegemarkedet ble godkjent av OSG 5.nov. Helsedirektoratet har bidratt med helsefaglig vurdering av løsningen.
- Anbefalingen om én kilde har medført nye behov fra aktørene i utprøvingen av PLL.
- Helsedirektoratet prioriterer arbeidet med å avklare helsefaglige behov og juridiske rammer. For å ivareta ulike sammenhenger og hensyn i grensesnittet helsefag, regelverk og tekniske muligheter krever det tett samarbeid med NHN og involvering av aktørene.
- Gjennomført første møte i Samhandlingsråd for digitalisering på legemiddelområdet 20.november 2024 – sak om legemiddelreaksjoner og overgang til KJ ble drøftet.
- Fastleger i Askøy og Alver kommune er klare for opplæring og til å ta i bruk dagens kompensasjonsordning. Rutiner er justert og effektivisert sammen med det kommunale delprosjektet i Bergensområdet. Arbeidet med utredning av langsiktig modell for kompensasjonsordning for fastleger er drøftet i eget møte med departementet.
- Helsedirektoratet har satt inn ny risiko knyttet til ukoordinert innføring av eMD og PLL. For øvrig er risikobildet uendret fra forrige rapportering.
Risiko
- Direktoratet vurderer og avklarer bruk av virkemidler som skal stimulere til deltakelse i tråd med mandatet, som tilskuddsordning, kompensasjonsmidler mm
- NHN legger til rette for en helhetlig innføring av nasjonale e-helseløsninger, herunder innføring av SFM og e-multidose.
- Direktoratet støtter aktørene i deres utprøving og innførings arbeid med erfaringer fra utprøving i Bergen og med erfaringsutveksling på tvers.
- NHN og aktørene/ KS ansvarlig for at løsninger er tilpasset behovene i kommunenes virksomheter (gjelder også legevakt og ØHD/KAD, men det kan komme senere).
- Prosjektene i Vest og Nord/ kommunene er ansvarlige for planlegging og gjennomføring av utprøving, i egen virksomhet.
- Aktørene er ansvarlig for bestilling hos egne EPJ-leverandører, og ansvar for oppfølging ligger hos aktørene i Vest og Nord, samt KS.
- EPJ-leverandører må legg til rette for at virksomhetene kan oppdatere EPJ-systemet til ny versjon og lære opp helsepersonell.
- Tydelig budskap om helsefaglige konsekvenser av dispensasjoner.
- Konkretisere hva som er kortsiktig og midlertidig versus langsiktig løsning og iverksette.
- Ansvar for risiko og konsekvens knyttet til dispensasjoner følger opp.
- Bidra til at Vest håndterer situasjoner og frustrasjoner fra klinikere i skjæringspunktet mellom plunder og heft pga. feil med Infodoc og videre fremdrift
- Felles budskap og økt kommunikasjon til aktørene.
Ukoordinert innføring av eMD og PLL medfører risiko for ineffektiv ressursbruk knyttet til innføring hos aktørene.
- Helsedirektoratet ser behov for en koordinert plan for innføring av eMD – for å bidra til at eMD innføres før eller samtidig med PLL utprøving og innføring.
- Vurdere hvordan dagens kompensasjonsordning til fastleger kan justeres for å støtte opp under ønsket fremdrift, og unngå at innføring av eMD stopper opp i påvente av PLL (kompensasjonsordning).
Leveranser
Prosjektet er ferdig med 0 av 34 leveranser.
-
Avklare helsefaglige behov og konseptuelle rammer, inkludert justeringer av konsept som del av utprøvingen
Ferdigstilt og levert: Nei
Løpende avklaringer for behov og forhold som dukker opp for at tjenesteutviklingen av PLL ivaretar effektive arbeidsprosesser og nytte for helsepersonell og innbyggere. Helsedirektoratet vil som del av dette jobbe med utvikling av metode og struktur for å sikre gode og raske helsefaglige og konseptuelle avklaringer i utprøvingsfasen. Dette inkluderer effektiv bruk av fora og arenaer i arbeidet med forankring og beslutningsprosesser. Kommunikasjonstiltak vil også inngå i arbeidet Arbeidet inkluderer å avklare eventuelle behov i samspillet mellom e-multidose og PLL, samt å avklare og evaluere helsefaglige behov i de endrede prosessene som prøves ut for PLL i Helse Nord.
-
Helsefaglig vurdering av SFM for nasjonal innføring i PLO og legevakt
Ferdigstilt og levert: Nei
Definere helsefaglige minimumskrav som SFM må tilfredsstille for å kunne godkjennes for nasjonal innføring til PLO. Dette er en delleveranse til NHN knyttet til helsefaglig vurdering av SFM til PLO, herunder sykehjem, KAD/ØHD og hjemmetjeneste og legevakt.
-
Følge opp utprøvingen for å få grunnlag for koordinert innføring
Ferdigstilt og levert: Nei
Støtte og veilede utprøvingsprosjektene i vest og nord, herunder bidra til deres utvikling av startpakker og kommunikasjonsaktiviteter (behovsbasert). Oppdatere og formidle råd for gjennomføring (eks råd for e-multidose og PLL) via helsedirektoratet.no og andre kanaler. Tilrettelegge for erfaringsutveksling på tvers og dokumentasjon av erfaringer. Løpende dialog med andre samarbeidspartnere, som NHN, KS og Nasjonalt senter for e-helseforskning.
-
Løpende oppfølging av kompensasjonsordningen
Ferdigstilt og levert: Nei
Oppfølging av utprøvingsområdene for å sikre gode rutiner for forvaltning og drift av kompensasjonsordning til fastleger for PLL
-
Etablere og forvalte en nettside og andre kommunikasjonstiltak som støtter kommuner, fastleger og helseforetak med å komme i gang med pasientens legemiddelliste. Nettsiden skal etableres før mars 2025.
Ferdigstilt og levert: Nei
-
Helsefaglige avklaringer, CAVE i PLL
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 30.09.2024
Direktoratet har levert anbefaling om registrering av legemiddelreaksjoner i KJ (levert juni). Resultatet av leveransen medførte behov for avklaringer av juridiske forhold og overgangsordning(er) for å ivareta pasientsikkerheten og helsefaglige behov. I tillegg har dette grensesnitt mot eMD, pga tilgang til legemiddelreaksjoner i M25. Arbeidet gjøres i dialog med NHN og drøftes i samhandlingsrådet 20.nov.
-
Kostnad- og nyttevurderinger, fremstilling av indikatorer og statistikk
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 30.09.2024
Søknad om dispensasjon fra taushetsplikten er sendt HOD innen kort tid. Forespørsel til NHN om fremvisning av statistikk på vent. Helsedirektoratet følger opp tilbakemelding fra HOD med NHN.
-
Behandle søknader
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 15.02.2025
Behandle søknader til PLL i tråd med tilskuddsordningen
-
Vurdering og anbefaling om videre innretning for kompensasjonsordning
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.03.2025
Anbefaling om innretning av kompensasjonsordning, herunder forankre i nødvendige fora
-
Være pådriver for koordinert innføring på tvers av opptaksområdene rundt helseforetakene, inkludert utarbeidelse av veileder og kommunikasjonsmateriell for innføring av pasientens legemiddelliste.
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.03.2025
Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet
-
Publisere nettside om PLL
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.03.2025
Publisere Pasientens legemiddelliste på helsedirektoratet.no. Hovedmålgruppene er kommuner og sykehus, som har ansvar for utprøving, og helsepersonell, som skal ta PLL i bruk. De skal finne nødvendig informasjon og veiledning om hva PLL er, hvordan PLL skal tas i bruk og hva som må til for å ta ansvar for utprøving og innføring i et helsefellesskapsområde.
-
Tilgang til statistikk og målinger
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 30.04.2025
Tilgang til statistikk for å følge utvikling av utprøving og innføring av PLL, inkludert juridisk avklaring og teknisk løsning
-
Ferdigstille rapportering for 2024
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.05.2025
Oppsummere prosjektenes rapportering for 2024
-
Tiltak og tidslinje for legemiddelreaksjoner ut av PLL
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 15.05.2025
Beskrivelse av tiltak og tidslinje for PLL i arbeidet med overgang til én kilde for legemiddelreaksjoner
-
Statusnotat om fremdrift i vest knyttet til måling og evaluering
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 15.05.2025
Utarbeide notat om fremdrift i utprøving i Vest for å lande ambisjonsnivå for måling og evaluering som gjennomføres Q3/Q4.
-
Plan for iverksettelse av eventuelle endringer i kompensasjonsordning
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 15.05.2025
Utarbeide plan for når og hvordan endringer i kompensasjonsordning skal iverksettes
-
Kostnader- og nyttevurderinger i region Nord
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 30.06.2025
Direktoratet planlegger å gjennomføre nullpunkts målinger i region Nord i Q4 2024. Forsinkelse av regionens oppstart innebærer forsinkelse av nullpunkts måling fra Q4 2024 til Q2 2025.
-
Etablere grunnlag for måling og evaluering av utprøvingen i helseregion Nord.
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.07.2025
Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet
-
Erfaring fra innføringsarbeid av felles legemiddelliste i Helseplattformen til kommuner
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.07.2025
Bidra til at prosjektene i vest og nord blir kjent med erfaringer rundt innføring av felles legemiddelliste fra Midt-Norge (Helseplattformen). Leveransen består av oppsummering av hva som kan være relevant for utprøvingen og videre innføring av PLL
-
Etablere grunnlag for måling og evaluering i helseregion Nord
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.07.2025
Kartlegging av dagens situasjon/nullpunktsmåling i tråd med rammeverk for nyttestyring
-
Kostnad- og nyttevurderinger, måling og evaluering i region Nord
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 30.09.2025
Gjennomføre måling og evaluering som underlag til faseovergang i Nord. Varslet forsinkelse av regionens utprøving påvirker dato for evaluering. Dato for gjennomføring avklares i løpet av høsten.
-
Måle og evaluere effekt av kompensasjonsordning for fastleger
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.10.2025
Evalueringen skal gi grunnlag for anbefaling om varighet og omfang av ordningen
-
Følge opp rapportering og fremdrift
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.10.2025
Oppsummering prosjektenes rapportering per september
-
Evaluering av steg 1 inkludert vurdering av steg 2 for Pause PLL
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.11.2025
NHN og Helsedirektoratet har i 2024 vurdert og anbefalt en stegvis tilnærming for å ivareta behov knyttet til Pause PLL. Erfaring fra steg 1 skal gi grunnlag for å eventuelt gå videre med steg 2.
-
Publisere oppdatert regelverk for 2026
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.11.2025
Publisere oppdatert regelverk for 2026 og gjennomføre informasjonsmøter
-
Måle og vurdere fremdrift og andel av utprøving- og innføringsomfang som er ferdigstilt i Helse Nord og Helse Vest
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 15.11.2025
Defineres nærmere av henholdsvis NHN og Helsedirektoratet (jf. ambisjonsmatrise i mandat)
-
Nasjonal startpakke for å støtte innføring av PLL for kommuner og helseforetak
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.12.2025
Samle og videreutvikle relevant kommunikasjons- og innføringsmateriell som Helsedirektoratet og prosjektene i vest og nord har utarbeidet til bruk i videre innføring.
-
Iverksettelse av eventuelle endringer i kompensasjonsordning
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 01.12.2025
Implementere og iverksette endringer i kompensasjonsordning i tråd med anbefalinger
-
Vurdering av effekt i utprøving i vest
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 15.12.2025
Vurdering av effekt, herunder nyttevurdering av utprøvingen som pågår i vest.
-
Kostnader- og nyttevurderinger, evaluering av utprøving i Bergen
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.12.2025
Evaluering av utprøvingsprosjektet er levert, men mangler effekt evaluering pga omfang i utprøvingen. Forsinkelse av regionenes oppstart av utvidet utprøving innebærer endret frist for evalueringsrapporten fra Q3 2024 til Q4 2025
-
Tildele og følge opp kompensasjon til fastleger som oppretter første legemiddelliste for pasienter og opplæring av fastlegene i pasientens legemiddelliste
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.12.2025
Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet
-
Avklare helsefaglige behov og konseptuelle rammer for å sikre fremdrift på utprøving i helseregion Vest og Nord
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.12.2025
Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet
-
Oppdatere måling og evaluering fra helseregion Vest, herunder nyttevurderinger
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.12.2025
Oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet
-
Innsiktsarbeid knyttet til PLL for pasient og pårørende
Ferdigstilt og levert: Nei
|Leveransedato: 31.12.2025
Innsiktsarbeid rundt pasienter og pårørende sine erfaringer med visning av PLL på Helsenorge. Dette vil gi grunnlag for vurdering av hvordan PLL kan være verktøy for å støtte pasienter og pårørende i legemiddelhåndtering.