Pasientens journaldokumenter, Norsk helsenett
Pasientens journaldokumenter er en samhandlingstjeneste for å gi innsyn i dokumenter via kjernejournal for helsepersonell og via Helsenorge for innbyggere.
Nøkkelinformasjon
Status
Under kontrollEier
Norsk helsenett
Risiko
LavSegment
Digital samhandling
Helsepersonell med tjenstlig behov får mulighet til å gjøre oppslag i journaldokumenter fra andre virksomheter gjennom Kjernejournal. Det vil gi helsepersonell raskere tilgang til helseopplysninger som igjen kan gi et bedre beslutningsgrunnlag for å yte forsvarlig helsehjelp.
Pasientens journaldokumenter er en del av satsningen på Digital samhandling.
Les mer om Digital samhandling på regjeringens hjemmeside.
Norsk helsenett SF er ansvarlig for teknisk utvikling og utprøving av tiltaket, pasientens journaldokumenter. Norsk helsenett SF er også ansvarlig for drift og forvaltning av løsningen.
Status
Under kontroll
Tiltaket er forsinket i henhold til opprinnelig leveranseplan for 2024.
- 275 virksomheter har signert bruksvilkår. Av disse er det 211 fastlegekontor (av totalt 1330 fastlegekontor).
- Antall oppslag i journaldokumenter har økt fra ca 22' de siste månedene til 23' i oktober
- Deling av journaldokumenter fra Oslo kommune er utsatt til Q1 2025 grunnet forsinkelser i utvikling av løsningen deres.
- EPJ-leverandøren CGM har produksjonssatt ny løsning for å lese journaldokumenter hos Bodø legevakt. Det betyr at helsepersonell med tjenstlig behov vil få en digital og automatisert tilgang til å lese journaldokumenter gjennom Kjernejournal (støtter tillitrammeverket).
- Webmed har tilpasset løsning og støtter journaldokumenter. TietoEvry har utviklet funksjonalitet for å støtte tillitsrammeverket i Gerica, og Oslo kommune starter test av løsning før de tar den i bruk.
- Både Helse Vest og Helse Nord har produksjonssatt ny løsning, slik at helsepersonell som har tjenstlig behov kan lese journaldokumenter (i henhold til det tillitsrammeverket som er etablert). Tidligere har de delt kun til fastleger.
- Det er besluttet at det skal gis befolkningsrettet informasjon om at helsedata blir delt. Helsedirektoratet har ansvaret for denne oppgaven.
- Det har kommet tilbakemeldinger fra brukerne om at det eksplisitte samtykkekravet er til hinder for effektiv bruk av Kjernejournal. Departementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere samtykkekravet.
Risiko
Lav
Risiko for at utprøving av tillitsrammeverket forsinkes fordi tekniske løsninger fra EPJ-leverandørene ikke er klar i tide.
- Tett dialog med aktørene og leverandørene, bl.a. hackaton. Starte utprøving med de som er klar for å få erfaring.
Risiko for at løsningen ikke skalerer når antall kilder (dokumentlager øker). Det forventes en betydelig økning av antall kilder etter hvert som kommunene vil dele journaldokumenter.
- Dialog med HOD.
- Dialog med sektor om løsning.
Risiko for at virksomheter som har mulighet til å ta i bruk løsningen
ikke gjennomfører nødvendige steg (bestille løsning, oppgradere og sette opp
teknisk tilgang) for å kunne ta i bruk løsningen.
- Sammen med leverandørene oppsummere erfaringer slik at nye virksomheter lettere kan ta løsningen i bruk.
- Jobbe med tydelig dokumentasjon og formidling på NHN.no sine sider. Samarbeide med KS og deres Felles modell for innføring og nettverk e-helse