Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1.7Medvirkning og innspill

Medvirkning og innspill fra barn og unge selv og fra andre aktører i det rusforebyggende arbeidet har vært sentralt i gjennomføringen av oppdraget. Barn har rett til å bli hørt i saker som angår dem, og myndighetene har plikt til å lytte til det barn og unge formidler når beslutninger som berører dem skal fattes. Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved avgjørelser som gjelder barn (mer om dette bl.a. i kapittel 2). Medvirkning og innspill fra parter som berøres styrker vurderinger og gir bedre beslutninger.

Tid og tilgjengelige ressurser har lagt føringer for grad av medvirkning. Barneombudets medvirkningshåndbok[1] uttrykker at det er viktig å ha et bevisst forhold til formål for og grad av deltakelse. I vårt oppdrag var deltakelsen initiert og styrt fra voksnes initiativ. Dette vil tilsi en innplassering omtrent midt på deltakelsesstigen i Barneombudets håndbok[2]. Bufdirs veileder om barn og unges medvirkning på systemnivå[3] anbefaler faste og representative strukturer for å involvere barn og unge. I oppdraget har DigiUngs faste ungdomspanel blitt benyttet for å involvere målgruppa. Vi har ellers forsøkt å ivareta prinsipper og råd for god medvirkning i tråd med nevnte verktøy.

Barn og unge har medvirket gjennom to digitale møter med DigiUngs ungdomspanel og deltakelse i referansegruppa for oppdraget. Innsikten vi har fått gjennom medvirkning fra barn og unge er et av flere kunnskapsgrunnlag i barnets beste-vurderingene våre senere i rapporten.

Aktører og interessenter i det rusforebyggende arbeidet har vært invitert til å delta i en referansegruppe. Referansegruppa har bestått av følgende organisasjoner og virksomheter:

Tabell 1. Deltakere i referansegruppen.

Organisasjon/representant

Actis

Mental Helse Ungdom, via Arbeids- og velferdsdirektoratets brukerutvalg

Barn av rusmisbrukere, via Helsedirektoratets BrukerROP

DigiUng ungdomspanel

Korus Oslo

Likestillings- og diskrimineringsombudet

Preventio

Rusfeltets hovedorganisasjon

Sivilombudet

SLT-koordinator i Moss kommune

Statsforvalteren i Innlandet

I tillegg ble KS, Barneombudet, Elevorganisasjonen og Ungdom og fritid invitert til å delta.

Det har blitt avholdt tre møter i referansegruppa. Innspill til arbeidet er gitt muntlig i disse møtene, og skriftlig i tilknytning til møtene. I ferdigstillingen av arbeidet ble også et utkast av rapporten sendt til referansegruppen med mulighet for å gi skriftlige innspill. Mottatte innspill er vurdert inn i arbeidet.

Siste faglige endring: 25. september 2024