Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1.4Begrepsavklaringer

Helsedirektoratet sendte i forbindelse med utarbeidelse av mandat til nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelmisbrukere (arbeidstittel) brev med vedlegg til HOD 26. februar 2014 med forslag til begrepsbruk på rusfeltet. I arbeidet ble bruken av begreper og terminologi tatt inn som et område arbeidsgruppen drøftet etter at man hadde sett en uensartet bruk av begreper i rusfeltet og i offentlige dokumenter. Denne rapportens begrepsbruk har tatt utgangspunkt i disse forslagene til begrepsbruk på rusfeltet[1].

Barn og unge: Oppdraget definerer ikke nærmere hvordan barn og unge skal forstås i sammenhengen. KUBU-samarbeidet, som oppdraget er gitt gjennom, er en videreføring av 0-24-samarbeidet som rettet seg mot utsatte barn og unge under 24 år og deres familier. Videre har etatene ulike satsninger mot unge, der målgruppa er definert forskjellig[2]. I arbeidet med denne rapporten er det benyttet en vid forståelse av barn og unge. Arbeidet har også omfattet foresatte/foreldre, siden dette er et viktig perspektiv i sammenhengen.

Rus: I hovedsak bør «rus» erstattes med «rusmiddel» slik også Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) foreslo tilbake i tid, i rapport 4/2010 s. 32. Begrepet «rusmisbruk» tilsier f.eks. at noen misbruker rus, mens det som menes er misbruk av rusmidler.

Rusforebygging: Jf. beskrivelsen over av «rus» brukes rusforebygging som unntak fra denne «hovedregelen», blant annet fordi oppdragsteksten bruker begrepet rusforebygging, og for enklere språkbruk i rapporten. Rusforebygging forstås som tiltak, initiativer og virkemidler som søker å forebygge tilgjengelighet og etterspørsel av rusmidler, både universelle, selektive og indikative.

Rusmiddel: Rusmiddel er etter beskrivelsen av «rus» brukt gjennomgående i rapporten, med enkelte unntak, og forstås som substanser som kan påvirke sanseopplevelser, stemningsleie og utløse følelse av rus[3]. Arbeidet har omfattet både legale og illegale rusmidler, men hovedsakelig alkohol og narkotika.

 

[2] Bl.a. NAV har ungdomsgaranti for unge mellom 16 og 30 år. KDI har fagstrategi om unge domfelte og innsatte 18-24 år.

Siste faglige endring: 25. september 2024