Last ned PDF (658 kB) Kan ikke bestilles i papirversjon

​Hva veier maten vi spiser og hvor store er egentlig porsjonene? I forskning og i undervisningsøyemed, i planlegging av kosthold og i kostholdsveiledning trenger man standardmengder og -størrelser for matvarer.

Heftet «Mål og vekt for matvarer» (Landsforeningen for kosthold og helse – LKH, 1989) ble sist revidert i 1989, og har i mange år vært standardreferansen for vekt og porsjonsstørrelser for matvarer. Imidlertid endres matvarer og matvaner over tid, og porsjonsstørrelser, bestikk, kopper og glass har endret størrelse de siste tyve årene.

I 2013 ble det opprettet en prosjektgruppe bestående av ansatte ved Mattilsynet og avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, med målsetning om å revidere og oppdatere mål, vekt og porsjonsstørrelser for matvarer.

Prosjektet ble gjennomført i 2013/2014 med denne publikasjonen.

Målgruppe

Utdanningsinstitusjoner, helsestasjons- og skolehelsetjenesten, helsepersonell, frisklivssentraler, og andre institusjoner i kommunen, mat- og helselærere m.fl.

skriv ut del på facebook del på twitter